Obeleževanje 70. obletnice ustanovitve prve slovenske vlade

datum: 06.03.2015

2. maja 2015 bo v Ajdovščini potekala velika slovesnost ob 70. obletnici ustoličenja prve slovenske vlade po drugi vojni.


Boris Kidrič

V Bratinovi dvorani v Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije – prva slovenska vlada po drugi vojni. Ustanovitev vlade v že osvobojeni Ajdovščini je za primorsko prebivalstvo pomenila močno simbolno priznanje pripadnosti svojemu narodu, saj je bila Primorska priključena Sloveniji šele leta 1947. To je bil izjemen dogodek, gotovo eden najpomembnejših mejnikov v novejši politični zgodovini Primorcev in Slovencev.

Občina Ajdovščina na ta dan praznuje tudi občinski praznik. Želi pa hkrati ohraniti tradicijo obsežnejših praznovanj okroglih obletnic, kot sta potekali ob 60. in ob 65. obletnici. Datum letošnjega praznovanja je že določen, tako kot osnovni organizacijski okviri.

V soboto, 2. maja 2015, bo Ajdovščina ponovno podoživela dan, ko je postala prestolnica. Dogajanja bodo v star2-26em mestnem jedru Ajdovščine potekala ves dan, osrednja proslava pa bo ob 14. uri na Lavričevem trgu. Organizator dogodka bo Občina Ajdovščina, v sodelovanju z domačimi borčevsko ter veteranskima organizacijama, k sodelovanju in podpori pa bodo povabljene vse primorske občine. Scenarij pripravlja priznani domači gledališčnik Peter Avbar, sodelovanje so že potrdili Moški pevski zbor Srečko Kosovel in Orkester Slovenske vojske. V nastajanju so programi dodatnih prireditev in doživetij za obiskovalce, promocijski materiali in turistični spominki. Pripravljajo se seznami pomembnih vabljenih gostov.

V sklopu obeleževanja je v nastajanju tudi razstava fotografij, ki so nastale na dan ustanovitve prve vlade, 5. maja 1945. Razpoloženje tistega dne so v Ajdovščini lovili mnogi fotografi, zanimive trenutke različnih avtorjev bo v razstavo o 5. maju 1945 v Ajdovščini strnil Primož Brecelj, ki je tudi stalni oblikovalec promocijskega materiala obeleževanj. Odprtje razstave v avli Dvorane prve slovenske vlade je načrtovano za dni pred praznikom upora proti fašizmu, konec aprila letos.

Letošnje prvomajske praznike bo torej veljalo preživeti kar doma, v praznični Ajdovščini.

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.