Pogovorni večer v MC Hiši mladih - kakšna je svoboda danes?

datum: 20.04.2015

Prvi v nizu dogodkov v okviru obeleževanja 70. obletnice prve slovenske vlade je minil v znamenju iskanja odgovorov na vprašanja o svobodi. Sledi znanstveni simpozij zgodovinarjev, potekal bo v četrtek, 23. aprila 2015, od 9. ure naprej. Dan kasneje, v petek, 24. aprila, pa bosta potekali odprtji razstav, v prostorih CTŽO je že postavljena razstava o IX. korpusu, v avli Dvorane prve slovenske vlade v Ajdovščini, ki je trenutno v zadnjih zamahih prenove, pa bodo razstavljene fotografije, nastale 5. maja 1945.


Pogovorni večer v MC-ju, petek, 17. april 2015

Petkov pogovorni večer v prostorih MC Hiše mladih v Ajdovščini so oblikovali novinar Andrej Stopar, profesorica slovenščine in nekdanja ravnateljica ajdovske osnovne šole Ivana Slamič, nekdanji ajdovski »župan« in direktor Tekstine Grozdan Šinigoj, zgodovinar in filozof, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar, podpredsednik novogoriške borčevske organizacije Rino Velikonja, novinar in pevec Vanja Alič ter Valterap, goriški freestyler.

Novinar Andrej Stopar Če beseda teče o svobodi, o svobodi v Sloveniji, potem je prav Primorska tista, ki lahko o tem pove največ, je za uvod povedal voditelj pogovora, novinar Andrej Stopar, nato pa sogovornike izzval z vprašanji: Je svoboda danes enaka svobodi pred 70 leti? Kako svobodni smo res?

V nadaljevanju nekaj citatov gostov pogovornega omizja:

Grozdan Šinigoj:

Grozdan Šinigoj »Ko je prišla svoboda leta 1945, za katero danes mnogi govorijo »takozvana« svoboda, je imela za nas, Primorce, dvojni pomen – rešili in osvobodili smo se italijanskega fašizma, drugič pa zato, ker se je končala vojna s svojim nasiljem. In tiste petomajske dni smo doživljali kot neko srečo, ki smo jo komaj čakali.«

"Tista svoboda je bila takrat, ko se je kasneje izkazalo, omejena. Marsikdo je plačal svoj dolgi jezi z zaporom … ampak, bili smo navdušeni. Glejte, saj tudi danes, v tej svobodi, ni čas za obupat. Dajte verjet vase in bodite pogumni!"

Rino Velikonja:

Rino Velikonja "Ali smo danes svobodni? Družba ima veliko manj človekovih pravic, kot nekdaj. Mladi so pod pritiskom medijev, reklam, propagande … Kultura medijev je nizka. Manj kot smo svobodni, bolj smo odtujeni drug od drugega …"

Ivana Slamič:

Ivana Slamič »V mojem obdobju je bil učiteljski pristop, način poučevanja, izrazito idealističen. Najbrž tudi zato, ker smo sami še verjeli v nek svet, ki je lahko lep. In se je počasi ta svet nekoliko začel fižiti zaradi različnih vzrokov: zaradi kapitala, sistema … vsega kar se je pri nas dogajalo.«

"Težko sprejmem naslednjo trditev, da je treba mladim ponuditi. Mladi morajo vzeti, morajo izbirati, morajo biti pri tem suvereni! In to, kar je naloga vsakega učitelja ali učiteljice, je pripeljati mladega človeka do tega, da vzame, da sam odloča!"

Dr. Oto Luthar:

Dr. Oto Luthar "Zdi se mi, da je svoboda eden najbolj nejasnih, najbolj splošnih pojmov, še posebej, če stoji sam zase … Če stoji ta pojem sam zase, ga je zelo težko razumeti."

Vanja Alič:

Vanja Alič "Če ti je osnovna vrednota kapital, potem človek ni svoboden, to je dejstvo …"

 

Valterap:

Valterap"Najprej bi morali zdefinirati, kaj svoboda je. Doživel sem prehod iz ene svobode v drugo svobodo. To je iz tiste svobode, kjer smo morali biti vsi enako oblečeni, kjer pri kosilu nismo smeli piti vode, tudi če smo bili žejni … do une svobode, kjer smo lahko izbirali. To je bil edini preskok, ki sem ga doživel. Ali je res pripeljal pravo svobodo? Ali smo danes res svobodni? Kako odgovorno ravnat s to svobodo, ki jo imamo?"

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.