Zgodovinarji o koncu vojne in o prvi vladi

datum: 23.04.2015

V prostorih MC Hiše mladih v Ajdovščini bodo danes zgodovinarji iz Slovenije in Italije predstavili svoje poglede na konec druge svetovne vojne. Uvodoma bo udeležence mednarodnega posveta pozdravil tudi župan Tadej Beočanin. Obeleževanje 70. obletnice prve povojne vlade v Ajdovščini se bo jutri nadaljevalo z odprtji dveh razstav – o IX. korpusu in o 5. maju.


V MC Hiši mladih se bodo danes sestali zgodovinarji in predstavili referate na temo konca druge vojne. Pomemben mejnik v tej zgodbi bo prav 5. maj 1945, ko je bila v Ajdovščini ustanovljena Narodna vlada Slovenije, prva slovenska povojna vlada. Posvet, ki ga pripravljata Inštitut za novejšo zgodovino in Inštitut za promocijo vrednot NOB Slovenija, bo vodil dr. Branko Marušič. Nastopili pa bodo mnogi znani zgodovinarji.

Program posveta si lahko ogledate tu.

IX. korpus - CTŽO Ajdovščina, maj 2015Obeleževanje okrogle obletnice zgodovinskega dogodka v Ajdovščini se nadaljuje v petek, 24. aprila, z odprtjem dveh razstav.

Ob 18. uri bo v preddverju Centra za 3. življenjsko obdobje Ajdovščina odprtje dokumentarne razstave o IX. korpusu.

Ob 19. uri pa bo v avli prenovljene Dvorane prve slovenske vlade odprtje razstave fotografij, ki so nastale 5. maja 1945, hkrati bo predstavljen komplet razglednic z motivi Lavričev trg, 5.maj 1945prazničnega dne, ki jih ob letošnji obletnici zalaga Lavričeva knjižnica Ajdovščina.

Več o razstavi IX. korpus

Več o razstavi 5. maj 1945

Vrhunec bo praznovanje doseglo v soboto, 2. maja, s celodnevnim praznovanjem. Program sobotnega prazničnega dne je bogat – ogledate si ga lahko na tej povezavi.

Praznovali bomo ob vsakem vremenu – v primeru dežja se bo osrednja slovesnost preselila pod velik šotor v grajskem obzidju.

Praznujte z nami!

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.