Petek pred prazničnim koncem tedna posvečen razstavama

datum: 23.04.2015

Po četrtkovem posvetu zgodovinarjev v petek, 24. aprila, posvečamo dvema razstavama, ki bosta odprti tudi na praznični 2. maj.


Razstava IX. korpus

Ob 18. uti bo v preddverju Centra za 3. življenjsko obdobje Ajdovščina potekalo odprtje razstave z naslovom IX. korpus NOV in POS. 

IX. korpus O razstavi avtor Davor Kernel, kustos Goriškega muzeja: Razstava bo v zmanjšanem obsegu, s pomočjo opisnih panojev ter nekaj vitrin, povzela delovanje IX. Korpusa NOV in POS od ustanovitve do konca druge svetovne vojne.  IX. korpus je s svojih delovanjem in vplivom ljudem zagotavljal vrnitev slovenskega ozemlja matični domovini. Ob tem je sodeloval z italijanskim prebivalstvom in italijanskimi protifašisti in povezoval oba naroda v boju za svobodo ter krepil italijanski protifašistični boj. Ves čas delovanja se je boril na za sovražnika izredno pomembnem ozemlju, na mejah nemškega rajha, prek katerega so tekle tudi edine preskrbovalne poti do fronte v Italiji. Deloval je do osvoboditve Slovenije, oziroma do vključitve njegovih enot v Jugoslovansko armado maja 1945.

Razstava Goriškega muzeja bo v preddverju CTŽO na ogled do 5. maja.

Ob 19. uri pa bo v avli Dvorane prve slovenske vlade odprtje razstave fotografij z naslovom 5. maj 1945. 

2-21

V okviru obeleževanja 70. obletnice ustoličenja Narodne vlade Slovenije, prve slovenske vlade po drugi vojni, ki je bila ustanovljena 5. maja 1945 v Ajdovščini, bo v avli Dvorane prve slovenske vlade postavljena razstava fotografij iz dneva ustanovitve vlade.

Ustoličenje prve slovenske povojne vlade so zabeležili mnogi fotoreporterji. Med drugim bodo na ogled tudi fotografije znamenitega fotoreporterja Edija Šelhausa.

Ob razstavi bo izšla tudi serija razglednic z motivi fotografij. Razstavo pripravlja Primož Brecelj.

Razstava bo na ogled ves mesec maj. 

Kulturni program obeh razstav bo oblikovala Dramsko-pevska skupina Zarja DU Ajdovščina. 

Vabljeni!

 

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.