IX. korpus in 5. maj 1945 – ogleda vredni razstavi

datum: 26.04.2015

V sklopu obeleževanja zgodovinske obletnice sta bili v petek tudi uradno odprti dve zanimivi razstavi. V prostorih Centra za 3. življenjsko obdobje je že nekaj dni pred uradnim odprtjem veliko zanimanja vzbudila razstava Goriškega muzeja o IX. Korpusu, pod katero se je še s tremi kolegi zgodovinarji podpisal kustos Davor Kernel. Avlo Dvorane prve slovenske vlade, katere prenova je bila zaključena tik pred zdajci, pa bo skozi ves maj krasila fotografska razstava 5. maj 1945. Obe razstavi, tako kot tudi razstave in zbirke po drugih galerijah in razstavnih prostorih v mestu Ajdovščina, bosta odprti tudi na praznični 2. maj.


5. maj 1945, Dramsko pevska skupina Zarja

Petkovi odprtji razstav so popestrile pevke iz Dramsko-pevske skupine Zarja, ki deluje v okviru Društva upokojencev Ajdovščina. Ob koncu pa smo nazdravili z odličnim vinom Benjamina Kobala iz Budanj, prejemnika kar dveh listin odličnosti na letošnjem občinskem ocenjevanju.

Angel Vidmar Otvoritveni večer smo pričeli v preddverju Centra za 3. Življenjsko obdobje Ajdovščina, kjer so mojstri Goriškega muzeja izkoristili vse kotičke za delno postavitev dokumentarne razstave o IX. Korpusu. Za celotno razstavo ni bilo dovolj prostora, v depojih muzeja je ostala zbirka orožja. Posebna zanimivost na ajdovski postavitvi je zagotovo mogočna slika znanega slovenskega slikarja Toneta Kralja. Umetnik je na svoj način, pa vendar zelo jasno, upodobil krut zločin fašistov leta 1943 na Predmeji, pri Brigiti. Za sliko se dolgo ni niti vedelo, zanimivo pa bi bilo izvedeti, kaj je gnalo umetnika k tako mogočni upodobitvi tega krutega dejanja. Ob sliki je na panojih predstavljena zgodba IX. Korpusa, od njegovega nastanka, pa do konca druge vojne. IX. Na odprtju razstave je delček zgodbe IX. Korpusa predstavil Angel Vidmar, predsednik Društva Sever severnoprimorske regije, o razstavi pa je govoril njen avtor Davor Kernel.  

Po zanimivem prvem dogodku so se obiskovalci preko Lavričevega trga sprehodili do Dvorane prve slovenske vlade. Nov nadstrešek nad celotnim vhodnim delom dvorane, s katerim se podoba objekta vrača k prvotnim zamislim avtorja, arhitekta Svetozarja Križaja, je odlična nova pridobitev. Prebarvano in toplotno zaščiteno avlo bo skozi ves maj krasila razstava fotografij, ki so nastale na praznični 5. maj 1945. Primož Brecelj je za razstavo izbral fotografije petih avtorjev, med katerimi sta najbolj znani imeni Božidar Jakac in Edi Šelhaus. Prvi je torej svojo kariero umetnika pričel kot vojni fotograf, medna je bil precej svojeglav in ni želel spoštovati pravil. Šelhaus pa je tako-rekoč naš rojak, rojen v Podkraju. Oba sta, ob mnogih drugih fotoreporterjih, 5. Maja 1945 v Ajdovščini v objektiv lovila najbolj zanimive trenutke zgodovinskega dogodka – ustoličenja prve slovenske vlade. Brecelj je na odprtju predstavil zanimivo zgodbo o vojnih fotoreporterjih. Zbrane pa je nagovoril tudi podžupan Mitja Tripković.

Ob razstavi je izšel komplet razglednic, založila ga je Lavričeva knjižnica, motive je izbral Primož Brecelj. Razglednice bo od srede, 29. Aprila naprej, mogoče kupiti v Lavričevi knjižnici, 2. Maja pa bodo na voljo tudi na prizorišču praznovanja zgodovinske obletnice. Artur Lipovž, direktor knjižnice, je napovedal še, da v Lavričevi knjižnici pripravljajo razstavo tiskov, v povezavi s praznovanjem obletnic, ki jih hranijo. 

Ob omenjenih dveh razstavah bodo na praznični dan odprte tudi druge galerije in razstavni prostori v mestu. Odprte bodo od 10. Do 18. ure, izkoristite priložnost in si oglejte zanimive zbirke ter razstave:

Lična hiša Ajdovščina – litvanski ilustrator Kestutis Kasparavičius;

Pilonova galerija Ajdovščina - Miha Štrukelj, SLIKE IN RISBE;

Muzej Ajdovščina – stalni zbirki o rimskodobni Ajdovščini in razstava fosilov iz zbirke Staneta Bačarja;

Odprti bosta tudi Lokarjeva galerija in Lokarjeva knjižnica

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.