5. maj 1945 – 2. maj 2015

datum: 10.05.2015

Nekaj dni po tisti praznični soboti je že minilo, pa še vedno zbiramo vtise o veličastni proslavi, ki je zaokrožila obeleževanja 70. obletnice ustoličenja Narodne vlade Slovenije, prve slovenske vlade po drugi vojni.


2maj015-fotoMJ

Na slovesnosti, ki jo je obiskal tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, je kot slavnostni govornik nastopil predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Govoril je tudi pisatelj Saša Vuga, prvi pozdrav množici, zbrani na Lavričevem trgu, pa je pripadel županu Občine Ajdovščina Tadeju Beočaninu.

Peter Avbar je znova presegel. Protokolarnemu delu osrednje slovesnosti je namreč sledila predstava Na svoji zemlji, nabita s simboliko, čustvi. Glasna, s hitro tekočimi dialogi, z odlično glasbeno podlago. Monjumentalnost so zgodbi dodajali efekti – glasno pokanje in dim, ki se je visoko v zraku razvil v slovensko zastavo; spone (verige) na sceni so nadomestili rdeči nageljni …  Glasbeno opremo proslave so izvajali odlični sestavi: Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Policijski orkester, kvartet Nova ter instrumentalista Nejc Franca na bobnih in Erik Gregorič na harmoniki. Dialoge v odlični izvedbi skupine KUD Javorov hudič je sestavljal izbran nabor literarnih del pisateljev iz domačega okolja. Svoje je naredila tudi veličastna postavitev odrov, ki so jo načrtovale in nadzorovale arhitektke iz društva Forum. Manjši odri so z dveh strani obdajali osrednjega, velikega, s svojevrstno naravno scenografijo v pomlad oblečenih dreves v vogalu Lavričevega trga.

Glavni organizator celotnega obeleževanja je bila Občina Ajdovščina, v sodelovanju z domačimi borčevsko in veteranskima organizacijama. Mestna občina Nova Gorica je finančno podprla obeleževanje ter pomagala pri promociji, zahvala pa gre tudi trgovskemu podjetju Fama in podjetju Mlinotest, ki sta donirala plastenke z vodo ter Jožetu Breclju, najemniku šotora, ki je pomagal pri logistiki dogodka.

Predvsem pa gre velika zahvala za dober potek dogodka vsem prostovoljskim skupinam: ekipam prostovoljnih gasilskih društev iz Cola, Ajdovščine, Šmarij in Sela; Joštu Černigoju, Draganu Stojkovksemu in Janji Jazbar iz občinske uprave; ekipi gorske reševalne službe in prve pomoči RK Ajdovščina, odličnima ekipama pohodnikov Nanos – Triglav ter ŠKTD Sinji vrh; ekipi KAŠ-a. Pomagali so na različnih področjih, predvsem zaradi njih pa je vse teklo in se izteklo v odličen konec.

Oglejte si galerijo fotografij 

 

nazaj na seznam

Koledar dogodkov

Ni dogodkov na ta dan.